Svar på spørsmålsrunden

Jeg vil igjen takke for alle gode ord, tilbakemeldinger, og ikke minst personlige historier, som jeg får tilsendt. Ikke bare blir jeg litt tryggere i meg selv. Jeg føler også jeg utvikler meg som menneske. På mange måter blir jeg litt bedre kjent med deg der ute. Og kanskje viktigst av alt – Jeg føler meg litt mindre alene. Litt mindre gal. For vi er mange. Mange som har forskjellige ting å streve med.

Det er viktig å huske på at jeg bare er et menneske. Ingen psykolog. Ingen lege. Men et menneske som har levd på godt og vondt. Derfor vil jeg være forsiktig med å komme med råd. Om du strever veldig anbefaler jeg at du tar kontakt med legen din.

Uansett – jeg har nå svart så godt jeg kan på spørsmålene som kom inn. Jeg har delt de inn i ulike temaer, for å få litt bedre oversikt. Men jeg kan jo røpe allerede nå at det meste dreier seg om psykisk helse.

Samarbeid til bloggen:
Det var noen som lurte på om jeg hadde fått noen tilbud på samarbeid. Det har jeg. Oppigjennom har jeg fått tilbud om litt diverse. Tamponger levert på døra, plakater, personlige skilt, og onlinetjenester med psykisk helsehjelp. Jeg har bevisst valgt å ikke inngå noe samarbeid til nå, for jeg føler ikke det passer helt med min måte å ville redde verden litt på.

Hvordan takle åpenhet, dersom man syns det er vanskelig:
Øvelse. Øve seg på mennesker man er trygg på. Jeg får stadig historier fra mennesker med ulike diagnoser som velger å holde det skjult for andre, nettopp fordi de syns åpenhet er vanskelig. Det som er viktig er at ingen har krav på å vite noe som helst. Du velger selv hva du vil dele. Personlig fikk jeg det mye lettere da jeg valgte å være åpen. Jeg starte i det små. Øvde meg for personer jeg følte meg trygg på. Det er kanskje den beste måten spør du meg. Åpenhet har flere former. Heldigvis. Ikke alle trenger å skrive kronikker, drive blogg, eller ha podcast.

Mitt forhold til trygghet/utrygghet:
La meg bare si det sånn at hovedmålet mitt for 2020 er å bli trygg. Trygghet er nok det aller viktigste for meg. Nettopp fordi jeg har kjent så mye på utrygghet, og på hvordan det har påvirket meg opp igjennom. Så å bli trygg i egen kropp, i eget sinn, har første pri. Så tror jeg det å bli trygg på andre kommer litt av seg selv. Dette tenker jeg å utdype i et eget innlegg. Nettopp fordi det er et så viktig tema.

Byttet av terapeut:
Flere kjente seg igjen i innlegget jeg skrev om å skulle bytte behandler. Det har for min del uten tvil vært utfordrende. Etter 5 år med L var det nesten utenkelig å skulle bytte terapeut. Men vi er nødt til å gi nye mennesker en sjanse. Og tid. Masse tid. Hvis ikke vi gjør det tror jeg vi kan gå glipp av ting. Potensielt fine ting. Jeg kan i dag si at jeg føler meg ganske heldig som har fått en ny behandler jeg stadig føler meg tryggere på. Og nye mennesker kommer med nye perspektiver, ny kunnskap, som igjen kan føre til en positiv endring.

Hva inspirerer meg til å skrive:
Alt. Musikk. Mennesker. Været. Kaffe. Fugler. Gode samtaler. Mindre gode samtaler. Men kanskje mest av alt å være ute. Ute i frisk luft. Det skjer noe med hjernen min når jeg beveger meg ute. Ikke bare får kroppen bevegelse. Det skjer ting i hver eneste celle. Men det skjer også ting i hjernen. Jeg ser nye ting. Får nye inntrykk. Nye impulser. Nå for tiden blir jeg til og med inspirert av meg selv (om det er lov å si).

Frykt for å bli avvist:
Å ha frykt for å bli avvist er svært menneskelig. Det kan være frykt for å bli avvist av familie, av venner, eller av hjelpeapparatet. Noen kjenner mer på denne frykten enn andre. Selv har jeg kjent litt på det i perioder, men det er heldigvis ikke noe som plager meg mye. Jeg anser meg selv som svært heldig. Som ikke blir gitt opp av de jeg har rundt meg. Dessverre vet jeg at mange blir avvist. Kanskje særlig i hjelpeapparatet. At det finnes slik urettferdighet gjør meg svært opprørt. Alle som trenger hjelp, alle som ber om hjelp, burde få det.

Planer jeg har fremover:
Jeg legger større og mindre planer hver eneste dag. Det hjelper meg gjennom både opp- og nedturer. Jeg skal drikke mye kaffe. Gå mye på kafé. Jeg skal være med gode mennesker. Også skal jeg en liten tur til Budapest i februar, noe jeg gleder meg veldig til. Ellers har jeg større planer med skrivingen min.

Hva jeg savner i livet mitt:
Mormoren min.

Hvis jeg kunne fått et ønske oppfylt:
Å få snakket med mormoren min igjen.

Mål for tiden fremover:
Skape trygghet, skaffe jobb/praksis, drive med skriveprosjekter, bruke naturen mer, gjøre lystbetonte aktiviteter, få bedre økonomi, ha gode rutiner, og slutte å røyke. I prioritert rekkefølge.

Vennskap og relasjoner:
Jeg fikk en henvendelse om jeg kunne skrive litt om vennskap og relasjoner. Om hvordan jeg bevarer de. Kanskje særlig med tanke på sykdom og dårligere perioder. Jeg syns denne tematikken er EKSTREMT viktig, så jeg vier gjerne et helt innlegg til det siden. Jeg vet jeg gjentar meg selv nå, men vi mennesker trenger andre mennesker. Vi er avhengig av trygge, gode relasjoner, i både opp- og nedturer, nettopp fordi vi er mennesker. Hverken du eller jeg er noe annerledes bygd på den måten. Å bevare gode relasjoner i vanskelige perioder kan være utfordrende. Utfordrende, men ikke umulig. Det krever noe av begge parter. Man må gi og ta. Jeg tror også på at åpenhet, om det meste, hjelper enormt mye. Det gjør liksom ting så mye enklere. Jeg mener også at vi må øve oss på å være hakket mer romslige. Vi må romme både likhet og ulikhet, sykdom og friskdom, og alt innimellom.

Så. Hvordan skal jeg klare å lande dette innlegget. For her dukket det opp mye bra, syns jeg selv. Og det er takket være spørsmål fra dere. Takket være deres åpenhet, deres historier, deres bidrag. Håper dere syns innlegget var allright. Kanskje skal jeg fortsette med slike runder innimellom.

La deg inspirere. Ta vare på deg selv, og på de rundt deg som er gode. Vær romslig. Jmf. Kardemommeloven.

Ha en strålende søndag!

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg