Suffiks

Suffiks. Affiks. Prefiks. Infiks. Jeg har alltid vært opptatt av ord. Tall derimot, har aldri vært min greie. Jeg er ingen matematiker. Ikke med tall. Men med ord. En ordmatematiker. Jeg vet at det sistnevnte ikke er et ord. Men jeg tror likevel du forstår betydningen av de 14 bokstavene. I akkurat den kombinasjonen.

Jeg er en ekte ordnerd. Selv om jeg har et godt ordforråd, så oppdager jeg stadig noe nytt. Faktisk blir jeg helt i ekstase når jeg oppdager nye ord.

Suffiks er et nytt ord for meg. Jeg ble så ivrig og nysgjerrig at jeg sendte en sms til norsklæreren jeg hadde på ungdomsskolen. Hun må da vite hva det betyr. Jeg har selvsagt undersøkt litt. Og til nå skjønner jeg at det dreier seg om grammatikk. Suffiks: uselvstendig del av et ord som ferdigstilles.

Men den definisjonen holder ikke for meg. Det står også at det danner substantiv av verb. Det er jo interessant. At en helt egen ordklasse kan forvandles. Med suffiks. På latin heter det suffigere. Som handler om ledd, språkelement, som henges etter en ordstamme (som forresten også er et nytt ord for meg). Det står videre at -dom, -else, -het, og -lig, er vanlige suffikser i norsk. Med andre ord et hav av grammatiske muligheter. At ordklasser forvandles. Betydningen blir noe annet ved hjelp av et par enkle bokstaver.

Grunnen til denne nysgjerrige interessen for dette bestemte ordet startet da jeg skulle skrive ned ord jeg syns er viktige. Ord jeg ønsker å forstå. Og det viste seg at de hadde et fellestrekk. Fire små bokstaver. Alle ordene sluttet på -sjon. Persepsjon. Emosjon. Kognisjon. Kommunikasjon. Informasjon. Dimensjon. Friksjon. Subsitusjon.

Straks jeg oppdaget dette tok jeg på meg detektiv-brillene og spurte orakelet, Google. Et enkelt søk, sjon, med et spennende svar. Suffiks. Et godt ord etter min mening. Hvertfall ruller det godt på min tunge. Kanskje det til og med er mitt nye favorittord. Suffiks. Suffiks. Suffiks.

Har du et favorittord? Hva er det? Og hva betyr det?

1 kommentar
  1. Kult innlegg 🤓 språk er spennende. Det kan også være mye historie i språk. Om hvordan folk har bevegd seg fra et sted til et annet og om hva folk har sett på som viktig.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg