Skinnet kan bedra

For litt siden fikk jeg høre at det var vanskelig å se på meg at jeg bærer på psykisk sykdom. At jeg, som bestandig er velkledd og stelt, fremtrer veldig ordentlig. At man umulig kan tenke jeg strever, ved første øyekast. At min bagasje er godt kamuflert bak fine klær og maskara. Det fikk meg til å tenke. Ting er ikke alltid som det ser ut. Hva jeg måtte gå å bære på innsiden er ikke sikkert at synes. Mest sannsynlig gjør det ikke det.

Helt siden jeg lærte å gå har jeg kledd meg selv. Jeg har bestandig vært glad i å pynte meg. Allerede som 5-åring insisterte jeg på å ha på min rosa tyllkjole på tur i skogen, til min fars fortvilelse. Omtrent 25 år senere finner jeg like mye glede i å pynte meg. Hvis ikke mer. Det kan kanskje høres overfladisk ut, men i en hverdag med mye alvor og psykisk sykdom, lyser det opp tiden. Jeg bruker gjerne tid på å planlegge antrekk, og på å sminke meg. Helst med litt god musikk i bakgrunnen. Overfladisk eller ei, det gir meg glede.

Dette er meg. Innlagt på en akuttpsykiatrisk avdeling. Kanskje ikke vanskelig å se at jeg hadde det vanskelig her.

Dette er også meg. Bak en bluse, bak litt sminke. På dette tidspunktet var jeg også innlagt på grunn av mine psykiske vansker. Hadde du gjettet det?

Jeg har kanskje et par psykiatriske diagnoser, men jeg er ikke diagnosene. Det er en stor forskjell der. Derfor er jeg glad for at bagasjen min som regel ikke synes. Skinnet kan bedra, er det noe som heter. Tenk på alle du går forbi i løpet av en dag. Hvor mange kan du gjette deg til at har en diagnose eller to? Alle bærer vi med oss vår historie. Unike historier som preger oss på godt og vondt, og som påvirker vår måte å møte verden på. Disse historiene kan noen ganger synes utenpå, men i de aller fleste tilfeller så gjør de ikke det.

Jeg har blogget åpent om mine utfordringer siden 2016. Jeg har delt om mange tabubelagte temaer. Delt fra opp- og nedturer. Likevel er det ikke alt jeg deler. Heldigvis. Jeg er ikke alene om å dele om psykisk helse. Mange bruker ulike sosiale medier for å fremme åpenhet. Dette er bra. Men kommentaren jeg innledet med fikk meg også til å tenke på mine egne plattformer og på hva jeg selv deler av både tekst og bilder. Mitt liv er ikke et glansbilde. Langt der ifra. Det har det vel aldri vært. Kanskje må jeg bli enda mer bevisst over hva jeg deler ut, uten at det går på min egen bekostning. Vi kan ikke alltid stole på hva vi ser på Instagram, eller på det store internettet. Vi kan heller ikke alltid se på mennesker hvordan de har det.

2 kommentarer
  1. Jeg likte det du sa om at man ikke ER diagnosene sine. For folk er jo personligheter alle og enhver, som ikke bare handler om diagnosene. Viktig for en SELV å se, og for andre å se. Jeg har vært heldig gjennom livet. Har en god psyke og har ikke opplevd så MYE vondt. Jeg er takknemlig for det hver dag 🙂

  2. Jeg synes dette innlegget var fint. Har reflektert en del over dette med utseende og psykdom selv, og har litt forskjellige tanker rundt det.

   På den ene siden er det fint at folk synes at jeg ser normal og oppegående ut. Det er jo det jeg vil! Fint at folk ser at jeg har gjort en effort, liksom. Jeg liker også å sminke meg, og å pynte meg 🙂

   – Men det kan være veldig frustrerende om man ikke blir tatt alvorlig i situasjoner man trenger det. Faktisk opplevde jeg at en ansatt på et Psykehus i Asker sa til meg at hadde hun sett ut som meg, hadde hun “valgt noe annet enn dette”. Hun kommenterte også håret mitt, og at håret mitt tydeligvis ikke matchet diagnosen jeg har. Veldig profesjonelt 🙂 Og veldig frustrerende. Hadde jeg blitt tatt alvorlig hvis jeg hadde droppet å gre håret, liksom?

   Jeg kommer uansett til å fortsette å pynte meg, og å være den beste utgaven av meg selv som jeg kan.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg