Sånn helt ærlig

I dag er jeg stygg. Ikke bare utvendig. Innsiden kjennes råtten. Jeg blir kvalm av meg selv. Den siste tiden har jeg ikke vært helt god mot meg selv, og det har gitt sine resultater. Noen synlige, andre ikke så synlige. Jeg har ikke vært venn med meg selv. Har ikke fulgt egne råd. Vært mer opptatt av regler. Og av straff. Regler og straffer jeg har laget i mitt eget diktatur. Og jeg har bare blitt strengere.

Om du ønsker å lese en solskinnshistorie så har du kommet på feil plass i dag. Det er mulig ordlyden i dette innlegget virker litt ulikt meg, men det er nå slik ting er akkurat nå. Om du derimot ønsker å få en liten vekker, lære litt om automatiske tanker, og kanskje til og med bli litt inspirert, så oppfordrer jeg deg til å fortsette å lese.

Skjerp deg, Eline. Du jobber i hardt nok. Ta deg sammen. Du må fokusere. Få ut fingeren. Du har dårlig tid. Du er lat, stygg, egoistisk, råtten, i veien, belastende, og til bry. Du må sove mindre. Spise mindre. Le mindre. Du fortjener ikke ha det bra. Du fortjener ikke mer hjelp. For du er rett og slett ikke verdt det.

Slik har min innvendige tale til meg selv sett ut den siste tiden. Tanker og følelser er ikke farlige. Eller? Selv om det er langt fra tanke til handling, så gjør det noe med oss. Hvertfall gjør det noe med meg. Det er helt tydelig. Jeg vet jo så inderlig mye bedre. Om en av mine nærmeste hadde holdt på slik så ville jeg ha blitt både bekymret og lei meg. Kanskje ville jeg ha kommet med varmeste ord og klemmer. Men det samme gjelder tydeligvis ikke for meg. Hvorfor ikke? Er det flere som kan kjenne seg igjen i dette?

Tanker kommer som regel helt automatisk. Og kanskje kan vi ikke kontrollere hverken tanker eller følelser. Men. Alt håpet er ikke ute. Vi trenger nemlig ikke å forholde oss helt passive for det. Vi kan faktisk jobbe med å bli mer bevisste. Hva, hvor, hvordan, og kanskje til og med hvorfor. Vi kan jobbe med å fange automatiske tanker, for så å utfordre de litt. Sende tilbake motanker. En type tanke som kanskje kan få oss til å tvile litt på det som automatisk detter ned i hodene våres. Dette kalles på fagspråk kognitiv terapi.

Jeg har vært lat den siste tiden. Jeg har ikke jobbet særlig hardt for ivareta min mentale hygiene. Jeg har latt automatiske tanker spise meg opp. Jeg ønsker da hverken å være lat eller å bli spist opp av tanker. Jeg vil ikke passivt sitte å se på. Ergo dette innlegget. Nok er nok. Det er på tide å mobilisere superkreftene igjen. De jeg vet at bor i oss alle.

Det kommer ikke til å være enkelt. Men livet er ikke enkelt. Så hvordan skal jeg klare å snu denne spiralen?

Jeg skal bli mer bevisst. Jobbe med å fange opp tanker. Særlig de som spise meg opp. Så vil jeg sende mottanker. Puste litt. Og ta én ting om gangen. Roma ble jo ikke bygget på en dag. Jeg vil forsøke så godt jeg kan å snakke meg selv opp. Men hvordan klare det fra den gropa jeg befinner meg i? Jeg som tross alt har funnet meg til rette her.

Man behøver ikke være rakettforsker for å skjønne at negative tanker påvirker oss. Det er ikke bare det du spiser du blir, men også det du tenker. Skummelt? Eller helt fantastisk?!

Dette gir oss jo mulighet til å forme våres egne liv. Jeg sier ikke – tenk positivt og positive ting skjer. Nei, det er hakket mer komplisert. Men en god start er å bli seg selv bevisst. Memo til meg selv. For makten vi selv har til å forme egne liv bør aldri undervurderes. Og tankens kraft er enorm! Mye kan gjøres med en positiv innstilling. Men ikke alt. Vi er nødt til å beholde litt bakkekontakt.

Jeg skal ikke gå inn i en lang forsvarstale for mitt dovenskap, men det finnes alltids forklaringer. Jeg skal forsøke mitt ytterste for å snu mine egne tanker. Men det blir nok ikke så lett som det høres ut som. Jeg er inne i en periode nå hvor tankene er veldig mange. Og ofte raser de gjennom hodet mitt samtidig. Det føles vanskelig å tenke helt klart, for jeg klarer ikke alltid tenke en tanke ferdig før det kommer en ny. Dette kan by på utfordringer. Særlig om jeg skal sende en mottanke til en hver automatiske tanke. Men jeg skal prøve.

Jeg tror det er viktig å starte i det små. Derfor ønsker jeg å avslutte dette innlegget med å si 3 gode ting om meg selv. Ting som jeg selv kan tro på. 1. Jeg er sterk. 2. Jeg har humor. 3. Jeg har et godt hjerte.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg