Psykiske lidelser er ikke sexy

Jeg blogger om egen psykisk helse. Tematikken har nylig blitt problematisert i media. Noe jeg mener er bra. Vi må tørre å stille kritiske spørsmål til ukritisk deling. Og her kommer derfor en alvorsprat om åpenhet. 

Å dele elendighet helt ukritisk tror jeg ingen har godt av. Hverken den som deler eller den som tar i mot. Men har man et bevisst forhold til det tror jeg mye av jobben er gjort. 

Det har blitt ekstremt lettvint å trykke på publiser. Veldig lett å dele ting. Og kanskje ser vi en trend i å dele mer personlige ting. Jeg tror ikke denne utviklingen kommer til å snu. I 2016 startet jeg å blogge om egen psyke, og 4 år senere holder jeg på fremdeles. Hvorfor?

Min tanke har vært, og er fremdeles, at åpenhet er bra. Åpenhet avler åpenhet. Og åpenhet i seg selv er ikke farlig. Det kan derimot være farlig å ikke snakke om ting. Personlig fikk jeg det lettere ved å åpne meg. Det ble på mange måter enklere å være meg. Men denne delingen er ikke bare uproblematisk. Det finnes ingen fasit på når, hvor, eller hvordan. Men jeg tror vi alle har godt av å tenke oss om en ekstra gang før vi åpner oss. Og kanskje spesielt før vi trykker publiser.

Det snakkes om at angst blir en mystisk, på grensen til sexy ting å ha. Vi snakker om romantisering av selvmord. Og vi kan mystifiserer psykiske lidelser. La meg bare understreke en ting. Psykiske lidelser er ikke sexy. Faktisk er det alt annet enn det.

Dette er meg etter et angstanfall. Ikke veldig Instagram-vennlig, men psykiske lidelser er som regel ikke Instagram-vennlige. Det sitter litt langt inne for meg å dele, men jeg gjør det likevel. For jeg vet så inderlig godt at livet byr på opp- og nedturer. Og at det som ikke går bra, tross alt går over en gang. Men gode ting tar tid.

Jeg vil komme med en oppfordring. Vis forsiktighet når du åpner opp om egen psyke. Fra en som har delt mye, og kanskje til og med angrer litt på noe av det. Psykiske lidelser er ikke ment for likerklikk. Til det er det altfor alvorlig. Det finnes mange andre måter å hente både oppmerksomhet og sympati på. Heldigvis. Tenk deg om før du drar angst-kortet. Det kan nemlig være svært uheldig. Og kanskje særlig uheldig er det når det kombineres med plateslipp eller diverse lanseringer. Det fjerner fokuset fra de som virkelig strever. Psykiske lidelser er på ingen måte salgsvare. Og bør aldri forveksles med hverken mystikk eller romantikk.

Jeg tror vi alle må gå noen runder med oss selv. Og kanskje stikke fingeren litt i jorda. Det gjelder også meg. For livet er ikke alltid enkelt. Vi må klare å stå i vanskelige ting, uten at det blir en diagnose ut av det. Så hva tilhører normalen, og hva er psykiske lidelser? Det sies at flere unge strever psykisk i dag enn tidligere. Jeg er ikke i tvil. Forklaringen ligger i åpenheten vi ser mer og mer av. Ja, det er viktig å snakke om ting som oppleves vanskelig. Men alt hører kanskje ikke hjemme på sosiale medier.

Åpenhet om psykisk helse er ikke et svart/hvitt-bilde. Heldigvis. Vi må bruke alle fargene når vi først er i gang. For slik er livet. Det inneholder opp- og nedturer, ja. Men så har vi alt det som foregår innimellom. Ikke alle trenger å blogge om egen psykiske helse eller å skrive kronikker. Åpenhet er så mye mer enn disse tomlene opp.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg