Om julen blir lang

Nå er romjulen her. Kanskje de dagene jeg har gruet meg mest til. Og i skrivende stund sitter jeg faktisk utenfor en stengt kafé. Men jeg får dagslys. Og jeg får frisk luft. Det er undervurdert. Jeg har sett en og annen jogger som ivrig farer forbi meg, men ellers er det lite liv å melde om her på Majorstuen.

Det kan bli lange og kanskje tunge dager i denne tiden. Mange har kanskje forventninger som ikke stemmer helt med realiteten. Jeg har mange ganger tenkt at jeg bare vil hoppe over hele julen. Men det har som regel blitt med tanken. Julen er her uansett om man vil eller ei. Og nå sitter jeg altså her. 2.juledag. Jeg har ikke gått i stykker enda.

Det gjelder å fylle dagene med noe lystbetont. Hvis man kan. Sammen med noen. Eller alene.

I år har jeg helgardert meg. I samtaler med behandler, familie, og med venner, har jeg forberedt det som forberedes kan.

Kanskje er du litt som meg. Som liker å ha muligheter, men uten å være bundet. Som liker å ha folk rundt deg, men som også trenger alenetid. Balanse ass.

Uansett så gjelder det å finne ut av hva som fungerer best for akkurat deg. Her kommer hvertfall noen tips til ting å gjøre om julen blir lang.

Gå turer. Kom deg ut mens det er lyst og sug til deg frisk luft. I nabolaget, eller kanskje i naturen.

Se film. Det trenger ikke nødvendigvis være amerikanske klisjeer. Men å fylle hodet med underholdning kan gi en liten pause.

Hør musikk. Sett på favorittartisten, og syng gjerne med. La deilig øreporno fylle ørene dine. Det gjør hvertfall underverker for meg.

Ta bilder. Ta med deg kamera ut på tur, å ta bilder av det du syns er fint. Det pleier å gi meg en frisone.

Rydd. Ha en ryddedag. Evt en ryddetime. Litt er bedre enn ingenting. Og om det er kaos i hodet kan det hjelpe å rydde rundt seg.

Skriv. Sett av tid til å skrive. Gjerne det du tenker og føler. Eller bare akkurat det som faller deg inn. Det er min beste terapi.

Ta en dusj. Dette kan være enklere sagt enn gjort, men følelsen etter en lang og varm dusj, og kanskje litt egenpleie, pleier å være ganske så god.

Enten du er alene eller sammen med noen. Om du er i finstasen eller joggisen. Om du er glad eller lei. Så håper jeg uansett at du får noen fine øyeblikk i det som er igjen av 2019. Husk at den eneste du kan ta ansvar for er deg selv. Og du er verdifull, og verdt å ta vare på!

Og en annen viktig ting – dersom du skulle kjenne på glede. På lykke. Kanskje du til og med ler. Sånn på ekte. Sånn med magen. Så nyt det! Vi skal ikke skamme oss over å kjenne på gode ting, selv om livet skulle tilsi noe annet.

Da mormoren min døde trodde jeg aldri at jeg kunne le igjen. Ikke sånn på ekte. Og hvertfall ikke med magen. Men jeg har ledd. Flere ganger. Sånn på ekte. Sånn med magen. Og jeg får ikke lenger dårlig samvittighet for det.

Til det er livet for kort.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg