NRK, selvmedisinering, og livets drink

Vi vet at dette er tøffe tider for mange. Kanskje særlig for de som i utgangspunktet var sårbare. Siden min hjertesak er psykisk helse, tenker jeg spesielt på mennesker som (før corona) strevde på en eller annen måte. Hjelpen blir lenger borte, og folk isolerer seg mer. Dette er svært uheldig. Det krever ingen doktorgrad å forstå at mangel på hjelp og isolasjon påvirker oss negativt. Jeg vet for min egen del at denne tiden har vært litt ekstra krevende. Og behovet for pauser fra egen lidelse har vokst. Dette vet jeg at jeg ikke er alene om.

For litt siden ble jeg kontaktet av NRK som skal kjøre en nyhetssak om unge mennesker som strever psykisk (kanskje ekstra i disse tider), og som selvmedisinerer seg på et eller annet vis for å holde ut i en vanskelig tid. Noen tyr til alkohol, og noen bruker også narkotiske midler for å få disse pausene. Dette er trist, men meget forståelig, og jeg virkelig relatere. Jeg valgte likevel å si nei til å stille opp til denne saken i NRK. Grunnen er at jeg ikke føler meg helt på plass selv, så det var en måte å sette en grense på.

Jeg kjenner likevel at jeg har lyst til å si noen ting om temaet. Fordi det treffer så mange av oss. Over kortere og lengre perioder har jeg brukt alkohol bevisst for å få pauser fra egen lidelse. Det er et mørkt kapittel fra mitt liv, men jeg har heldigvis kommet meg ut av den destruktive atferden. For det er det det er. Alkohol gir kanskje en umiddelbar pause der og da, men vi vet at problemer kan forsterkes som følge av det. Jeg dømmer ingen som bruker alkohol eller andre type midler for å få pauser i en tung tid. Selvmedisinering er nok mer vanlig enn vi tror. Enten det er med mat, alkohol, eller narkotiske midler. Men jeg kjenner jeg er opptatt av at det finnes håp. Mye håp. Selv om jeg ikke er noen solskinnshistorie, så er jeg et levende bevis på at det finnes andre veier i livet for å oppnå pauser. Det er ingen enkel sak, og absolutt ikke gjort på en dag. For gode ting tar tid. Men det er mulig.

Jeg har fremdeles behov for pauser, om mulig enda mer enn før. Det hender stadig at jeg tenker på alkohol som en mulighet. Det innrømmer jeg. Men frontallappen min hindrer meg, heldigvis. Det skumle med et middel som alkohol er at det går rett til hjernens belønningssenter, noe som gjør at man får lyst på mer. Og noen er kanskje mer sårbar og disponible for å få en type avhengighet. Jeg er en av disse noen. Men jeg har med tiden (og med mye prøving og feiling) innsett at det finnes andre måter å aktivere belønningssenteret på. Jeg oppfordrer derfor alle dere der ute som måtte streve litt til å ta i bruk nysgjerrigheten deres. For enklere, mindre skadelige ting, kan også fremkalle pauser.

For meg har nysgjerrighet, kreativitet, og stahet vært redningen. Tre egenskaper som vi alle kan hente frem. Jeg er ikke redd for å være litt barnslig, så ofte bruker jeg lek, musikk og dans for å få pauser. Det er ikke skadelig. Det utløser endorfiner. Og, det er helt gratis. Dette er bare min måte. En liten del av mine erfaringer. Jeg vet jo det finnes uendelig med måter å finne både pauser, dopamin, og lykkerus på. Noen bruker trening. Noen tegner eller maler. Og noen har oppdaget mindfullness. Kanskje må bruke fantasien litt mer i disse dager. Det forsøker hvertfall jeg å gjøre. Jeg drikker daglig av livets drink, som er et bilde av mine pauser. Og selv om det ikke finnes en fasit serverer jeg dere likevel min personlig oppskrift på livets drink.

Ingredienser:

3 ts nysgjerrighet
2 ss kreativitet
1 dl stahet

+ 1 liten porsjon håp

Fremgangsmåte:

Finn frem et passende glass. Akkurat passe stort eller lite til å romme dagens egenskaper. Hell alle ingrediensene oppi. En etter en. Begynn gjerne med den ingrediensen du føler er sterkest. Bland godt. Drinken kan nytes kald så vel som varm. Vel bekomme! Ps. Er det vanskelig å finne de bestemte ingrediensene kan de sløyfes og erstattes med det du måtte ha tilgjengelig. Litt er bedre enn ingenting.

Husk at du ikke er alene. Ikke vær redd for å ta kontakt med noen dersom du strever. For vi kan ikke alltid fikse alt helt på egenhånd. Tross covid-19, så finnes det hjelp der ute. Og det vil bli bedre!!!

3 kommentarer
  1. Etter egen erfaring gjør selvmedisinering vondt verre og er ingen erstatning for f.eks. en eller flere hobbyer. Med tanke på en pause i hverdagen er å lage musikk en personlig favoritt. En morgentur i naturen klarner hodet og hjertet som få andre ting gjør, for meg i alle fall. Av livets drinker vil jeg anbefale kamille og hjertensfryd/sitronmelisse. Urtete som er mild på smak og mildt beroligende.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg