Mine tiltak for å komme gjennom krisen

Hei! Hvordan går det med dere der ute?

I går ble det publisert en kommentar i Dagsavisen hvor jeg ble brukt som eksempel på en sårbar gruppe i en vanskelig tid. Jeg legger ved link om du ønsker å lese. Og til deg som kanskje allerede har lest – Tusen takk. Takk for hjerter, tomler opp, og for gode ord.

https://www.dagsavisen.no/debatt/kommentar/jeg-kan-ikke-be-om-hjelp-ikke-na-1.1686982?fbclid=IwAR2cYFFI3P9wZnd1wzOcEacQy8RSY0at8nLzp-RQY1FNOmC_8liK-ubADyw

Dette er uten tvil svært tøffe tider. Det er ikke til å stikke under en stol. Vi lever i en skummel virkelighet, som det kan være vanskelig å tilpasse seg. Da den røde knappen ble trykket på spredte det seg mye frykt, men også mye kjærlighet og varme. Heldigvis. Det bor mye styrke i oss mennesker. Og vi har evnen til å tilpasse oss selv de vanskeligste situasjoner.

Men det er stor forskjell på å holde ut og tilpasse seg et par uker, kontra flere måneder. Og nå står vi foran en lengre periode som kommer til å være tøff. Det er realiteten. Det er det vi må forholde oss til. Hadde jeg kunnet trylle ville jeg ha svingt på tryllestaven min for lenge siden. Men dessverre har jeg ikke slike magiske evner.

Virkeligheten traff meg først i går. Tanken på varigheten av denne unntakstilstanden gjør meg fysisk uvel. Men samtidig også full av styrke og pågangsmot. Kanskje til og med litt ekstra kreativ. Noe som kommer godt med i disse tider. Jeg bestemte meg derfor i går for å lage mine egne tiltak for å komme gjennom corona-krisen. For tenk, det er ikke bare politikerne som kan fatte vedtak og lage tiltak. Du kan også gjøre det. Jeg kan gjøre det. Jeg kan lage de beste tiltakene for meg selv, og for mitt eget ve og vel. Og om vi sammen deler litt fra verktøykassene, så kanskje dagene går litt lettere.

En ting er hva Erna Solberg og Bent Høie befaler og anbefaler. Det må vi selvsagt lytte til. Men de beste tiltakene og de beste rådene, kommer tross alt innenifra. Det bor så mye i oss. Nå er tiden inne for å ta ansvar over egen hverdag. Etter en lengre tur i parken i går satte jeg meg derfor ned med penn og papir for å lage mine egne tiltak som kan få meg gjennom krisen.

Tiltakene jeg selv har laget er ingen fasit. Men det er gode grep jeg selv kan ta for bevare en så normal hverdag som mulig i en unormal tid. Isolasjon kan være vanskelig å kombinere med gode rutiner. Men ikke helt umulig. Jeg har derfor laget utkast til både ukeplan og dagsplan. Dette blir flittig brukt under innleggelser i psykiatrien. Og vi kan jo nesten sammenligne denne krisen med en slags felles tvansinnleggelse som gjelder alle.

Jeg tror aldri jeg har hørt folk hylle gode rutiner like mye som det gjøres nå. Og det er det en grunn til. Det virker kanskje banalt, men søvn, mat, hvile, aktiviteter, og en god balanse mellom disse tingene, kan redde liv nå. La oss slå et slag for ukeplaner. Ingen ting er for smått eller for dumt til å settes på lister i disse tider. Nå må vi bruke det vi har.

Men vi mennesker trenger andre mennesker. Det får jeg ikke understreket godt nok. Derfor bør terskelen for å ringe noen eller sende en god gammeldags sms være lav. Jeg har selv trosset min telefonskrekk, og det blir faktisk lettere etterhvert. Selv om vi mennesker er svært tilpasningsdyktige, så tar gode ting tid. Men jeg ber dere – vær tålmodige. For det vil komme bedre tider.

2 kommentarer
  1. Hei, jeg fikk tips om bloggen din av en venninne, etter at jeg hadde fortalt henne at jeg nå er permittert fra jobben min på ubestemt tid og har bestemt meg for å akseptere det og gjøre det beste ut av det. Jeg har lyst til å skrive en uformell blogg fra dag en om hvordan jeg takler en ny hverdag i denne unntakstilstanden, med vekt på utviklingsmuligheter og takknemlighet – og hvordan finne ro og mening i en hverdag hvor verden er i frykt, katastrofe og kaos. Da jeg leste ditt innlegg her rørte det meg til tårer. Artikkelen også – jeg kjenner meg ydmyk overfor innsatsen din og alle som er i liknende situasjon. Til en viss grad har jeg selv vært der – 7 år utenfor arbeidslivet mens jeg jobbet med å bli frisk for å kunne komme tilbake i jobb. Det greide jeg, og nå skal jeg bruke erfaringen fra den gangen til å gjøre de gode og virkningsfulle tiltakene i denne nye situasjonen hvor jeg skjønner at jeg tross alt er en av de heldigstilte. Takk for at du deler og er den du er!

  2. Jeg synes du med bloggen din redder verden litt.
   Dette kan være til stor hjelp, i krisetider.
   Masse lykke til!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg