«Livet er den eneste måten»

I det du sier ordet ingenting har du allerede skapt noe. – Wislawa Szymborska

En polsk skribent og poet. Wislawa Szymborska (1923-2012). Hun ble 88 år gammel, og bodde mesteparten av livet sitt i den polske byen Kraków. Wislawa vant Nobelprisen i litteratur i 1996. (Fra wikipedia).

I fjor dro ei venninne og jeg til Nationalteateret for å se stykket med navnet «Livet er den eneste måten». Basert på diktsamlingen hennes fra 2002-2012. 60 minutter med polsk poesi. Servert av tre sterke kvinner i ulik alder. Det ble røkt urtesigaretter fra scenen, noe som satte stemningen.

Ofte vandrer tankene mine til andre steder. Men da jeg hørte denne sylskarpe setningen – I det du sier ordet ingenting har du allerede skapt noe – var oppmerksomheten min fanget. 11 små, men mektige ord, til stor ettertanke hos meg. Helt siden jeg så dette stykket i fjor har disse ordene spilt seg om og om igjen i hodet mitt. Det er ganske kraftfullt.

Så enkelt, så åpent og klart, men likevel fullt av kompleksitet. Ord er makt. Men ord er også kunst. Wislawa har skjønt noe viktig her i livet etter min mening. Og kombinasjonen av nysgjerrighet, kreativitet og enkelthet blir helt uslåelig i mine øyne.

Ingenting er forgjeves. Ingenting. Ett ord. Ni bokstaver. Ut av en munn. En munn som bærer en lang historie. Ingenting. Fra hjertet til hodet til fingrene til pennen, og til papiret. Ingenting – svart på hvitt. Så enkelt og så vanskelig på én og samme tid.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg