La oss heie hverandre frem!

Jeg kan ofte være redd for å drømme. Og minst like redd for å si hva jeg drømmer om høyt. Er det noen som har det litt på samme måte?

Jeg tenkte jeg skulle utforske dette litt. For jeg tror ikke jeg er alene om det. Ofte kan jeg være redd for fortelle om drømmene mine fordi jeg frykter å jinxe det hele. At i det jeg sier noe høyt så bringer det ulykke og uflaks. Som en slags forbannelse. Men selv om jeg ofte kan føle meg som en Disney-prinsesse, så vet vi alle at jeg ikke er det. Dessuten er livet for kort til ikke å kunne drømme. Stort eller lite. Om jeg så må banke i bordet eller kaste salt over skulderen, for å være på den sikre siden, så skal jeg gjøre nettopp det.

Jeg kan ha en tendens til å la negative automatiske tanker stoppe meg. Her kommer et eksempel:

«Jeg drømmer om å gi ut bok». En fin drøm. Et stort mål. Og en svært spennende tanke. Men før jeg får rukket å banke i bordet eller kaste det fordømte saltet over skulderen, så skjer følgende. «Hvem tror du at du er?! Du kommer aldri til å få til det. Du er ikke god nok!».

Automatiske tanker kan skape mye usikkerhet og ubehag. Men det fine er at det går an å gjøre noe med de. Om man blir de bevisst kan man faktisk slå de litt i hjel, og til og med sende mottanker. Er ikke det fantastisk?! Jeg sier ikke at det er enkelt, men det er fullt mulig. Menneskesinnet ass. På fagspråk kalles dette kognitiv terapi. Som i all hovedsak handler om å snu på eget tankesett. Noe jeg oppigjennom har jobbet masse med.

Min drøm om å en vakker dag gi ut en bok kommer kanskje ikke som noen overraskelse. Jeg har jo også nevnt det tidligere. Men jeg drømmer om så mye mer. Jeg har drømmer, ønsker, ambisjoner, og mål for fremtiden. Og jeg tror ikke vi skal være så redde for å snakke høyt om dem. Så la oss drømmen litt sammen! Er du også litt redd for en slags forbannelse, så la ikke det stoppe deg. Ikke en dum jantelov heller. Og de automatiske tankene – De går det an å gjøre noe med. Kanskje må vi også bli litt flinkere til å støtte og oppmuntre hverandre. Vi kan ikke la ekkel misunnelse eller sjalusi stoppe oss i å heie hverandre frem. For du er du uansett. Og det er mer enn bra nok.

Så, hva mer drømmer jeg om? I helt tilfeldig rekkefølge: Jeg drømmer om å ha en jobb. Et sted å gå til, hvor mine ressurser kan komme til nytte. Hvor jeg kan kjenne på både tilhørighet og mestring. Jeg drømmer om å være sunn og frisk. Ikke bare mentalt, også fysisk. Kanskje til og med et røykfritt liv. Jeg legger til medisinfritt også. Jeg drømmer om å kjøre bil igjen. Om å få tilbake førerkortet. Jeg drømmer om å synge. På en scene. Har nemlig alltid hatt en liten popstjerne i magen. (He he). Jeg drømmer om min egen lille familie. Kanskje en prins på en hest. For jeg vil ikke ende opp helt alene. Jeg drømmer om å eie mitt eget bo. Aller helst den leiligheten jeg bor i i dag. Jeg drømmer om at angst og usikkerhet blir erstattet med trygghet, selvstendighet, og et godt selvbilde.

Sånn. Der fikk dere servert noen av mine drømmer. Større og mindre ønsker for meg og mitt liv. Er jeg teit som har disse drømmene? Nei. Er drømmene realistiske? Hvem vet. Kanskje. Drømmer heter nettopp drømmer for en grunn. Jeg vet jo ikke med 100% sikkerhet at de vil gå i oppfyllelse. Og det er jo litt det som gjør dette livet så spennende.

Nok en gang føler jeg at jeg blottlegger sjelen min. Men det er det verdt. Om jeg kan nå ut og inspirere kun ett menneske der ute, så ser jeg ingen grunn til å holde tilbake.

Hva drømmer du om? Hva er dine ønsker for fremtiden? Ikke noe er for teit, for stort, eller for smått. La oss heie på hverandre. La oss drømme sammen! For hvem vet, kanskje disse drømmene går i oppfyllelse. En vakker dag. Mens vi venter skal jeg krysse det som krysses kan, banke i bordet, og kaste salt over skuldrene.

1 kommentar
  1. Kjære Eline. Dine ønsker er absolutt oppnåelige. Men å banke i bordet eller kaste salt over skulderen virker ikke. Og den ABSOLUTT SIKRESTE måten å aldri klare noe i det hele tatt, er å si til seg selv. ”Dette klarer jeg aldri”.

   Den beste måten å oppnå sine mål på, er å skrive opp målene (det har du allerede gjort), så skrive opp hva du må gjøre for å oppnå disse målene, og så GJØRE DET SOM MÅ GJØRES . Skriv opp målene i prioritert rekkefølge, slik at de viktigste kommer først.

   Jeg skal ikke fortelle deg hva du skal gjøre. Det er du som kjenner deg selv best. Men jeg gir deg noen eksempler på hva du kan gjøre.

   Du skriver at du ønsker å utgi en bok. For å oppnå dette må du jo skrive en bok (du har jo mesteparten av stoffet allerede) og så henvende deg til et forlag og be dem om å utgi boken. Hvis du ikke finner noen som vil utgi boken din, kan du jo utgi den på eget forlag.

   Å finne en mann burde være lett for deg – du er jo en meget tiltrekkende kvinne – og jeg skal ikke fortelle deg hvor du skal finne en mann, men har du forsøkt Tinder?

   Å få en jobb burde ikke være umulig, men hvis du finner det vanskelig, så kunne du kanskje som en begynnelse påta deg frivillig arbeid? Det er bokstavelig talt tusenvis av organisasjoner som vil bli glade for å få en håndsrekning. Et alternativ er jo også å henvende seg til en mulig arbeidsgiver og å tilby seg å arbeide gratis i en periode.

   Å synge på en scene er jo heller ikke noe problem. Du kan jo bare melde deg på en av de mange konkurransene som foregår hele tiden, som Idol. Eller rett og slett forsøke karaoke. Det kan du gjøre i ditt eget hjem, dersom du finner det for vanskelig å gå ut.

   Når det gjelde fysisk og psykisk helse, så er det viktig å ta i mot hjelp fra helsevesenet. Det er også viktig å spise sunn mat, å få tilstrekkelig frisk luft, tilstrekkelig søvn, fysisk trening, osv. I tillegg vil det utvilsomt hjelpe å være mye ute i naturen. Men alt dette vet du jo selv.

   For å oppsummere:

   1) Skriv opp målene dine (det har du allerede gjort), og i prioritert rekkefølge.
   2) Skriv opp hva du må gjøre for å nå disse målene, og GJØR DETTE, og det viktigste av alt:
   3) IKKE GI OPP!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg