Hva er et godt ord?

Oppesen. Obsternasig. Molefonken. Kløktig. Melankoli. Erindring. Dristig. Assosiasjon. Fenomen. Preferanse. Begeistret. Spetakkel. Ambivalens. Fnatt. Entusiastisk. Hinsides. Divergerende.

Bare et knippe av mine personlige favoritt-ord.

Hva gjør at et bestemt ord ruller godt på tungen. Meningen? Betydningen? Uttalelsen? Assosiasjonene man får? Hvordan ordet kjennes i munnen? I hodet kanskje, før det kommer ut. Det er jo ganske fantastisk egentlig. At hodet og noe som sitter midt i ansiktet sammen kan produsere lyder. Og at disse lydene får en bestemt betydning. Hvem fant ut dette? For jeg vil gjerne snakke med vedkommende.

«Hummer og kanari». «I grevens tid». «Det kostet skjorta». «Som hakka møkk». «Stinn brakke». «Herre min hatt». «Alle monner drar». «Pomp og prakt».

I tillegg til å være en ekte ord-nerd tror jeg at jeg er en smule svak for litt eldre ord og uttrykk. Det kan jeg nok takke mormoren min for. For den dama der løste mye kryssord. Fremmedordboka lå aldri mer enn en meter unna. Jeg har omtrent vokst opp med den i fanget. Ofte, når jeg snakker med folk på min alder, må jeg forklare hva jeg mener med et bestemt ord eller uttrykk. Og det er lite som gleder meg mer.

I tidlig skolealder fikk jeg ofte følgende tilbakemelding: Eline skriver godt, og har et godt ordforråd. Det å kunne uttrykke meg godt og presist med ord er en gave. En styrke jeg har, som er til stor hjelp for meg. Jeg ser på det som en slags form for kunst. Det er jo det. For med pennen mellom fingrene er jeg trygg. Notatboka jeg omtrent bestandig har i hånda er mitt fristed. Mitt kreative rom. Fra hjertet til hodet til fingrene, og til papiret.

Har du et favoritt-ord eller uttrykk?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg