En alvorsprat

Den siste tiden har det bygget seg opp en slags provokasjon i meg. Og provokasjon kan brukes til mye rart. Særlig hvis den mobiliseres godt.

Jeg er i gang med en relativt heftig og intensiv terapi. Noe som setter i gang en rekke tankespinn hos meg. Vi jobber med noe jeg har valgt å kalle «Livsprosjektet». Som i bunn og grunn handler om hvordan jeg skal skape et best mulig liv for meg selv. Jeg ønsker jo blant annet at problemer og utfordringer skal ta mindre og mindre plass, og heller bli erstattet med glede, mestring, og ressurser som tross alt bor i meg.

Dette er ingen enkel sak. Og hvertfall ikke gjort på en dag. Men gode ting tar tid. Og jeg har enda tid. Heldigvis.

Jeg skal ikke utdype terapien noe mer nå, for det er ikke poenget i dette innlegget. Det var mer en slags påminnelse om at jeg fremdeles har litt å jobbe med, for at «Livsprosjektet» mitt skal bli så bra som mulig.

Nå nærmer jeg meg 30, og fremdeles lurer jeg på hva andre tenker og mener om meg. Jeg kjenner jo at dette avtar litt med årene. Jeg blir mer og mer sikker på meg selv. Men noen ting kan det sette meg litt ut av spill. Det er ikke lenge siden jeg fikk noen kommentar på kropp og mat. Det er heller ikke lenge siden jeg opplevde negative holdninger rundt det å motta ulike tjenester fra NAV. Det hender også at jeg får spørsmål om å danne egen familie. Og dette oppleves ikke bare uproblematisk for meg.

Det er stor forskjell på genuin interesse, det å faktisk bry seg, vise omsorg, og på det å stille dømmende spørsmål. Akkurat som om det skulle finnes en bestemt mal for å oppnå lykke og velvære her i livet. Nå skal jeg avsløre noe – Den malen finnes ikke. Vi er alle ulike, og har alle ulike ønsker om hvordan vi vil at livene våres skal se ut. Hva som er bra for meg, hva som gir meg mening her i livet er ikke nødvendigvis det samme som for andre. Vi har rett og slett forskjellige trivselsfaktorer. Og ikke minst forskjellige utgangspunkt her i livet. Og det er det på tide at vi alle respekterer.

Jeg kan jo forstå de som opplever livet som en evig grønn bølge. At alt går på skinner. Og at det majoriteten gjør og forventer, er det som er best for alle. Så kanskje kan til og med et dømmende spørsmål eller en lite gjennomtenkt kommentar komme fra et godt sted. Nemlig å dele gleder og engasjement med andre.

Selv om jeg liker å tro at jeg selv er en sterk, unik, og selvstendig kvinne, så er jeg jo bare et menneske. Og det er svært menneskelig å sammenligne seg selv med andre. Jeg prøver og prøver og prøver alt jeg kan for å la det være. Og når jeg er i det rette hjørnet sammenligner jeg med hvor jeg er i dag, med hvor jeg var for en tid tilbake. 2015-2016 tilbragte jeg mer tid på sykehus enn jeg gjorde ute i det fri. Hver eneste bidige dag var en kamp. Nå bor jeg jeg hjemme. Er i tiltak. Og gjør ting som gjør meg glad. Ting om holder meg gående. Ting som får meg fra dag til dag. Ting som gir meg mening. Og er ikke det det viktigste?

Kanskje er det ikke sånn at jeg ønsker de samme tingene for meg og mitt liv for at jeg skal ha det så bra som mulig. La oss bryte det helt ned. Livet handler om å finne ut av hva som gjør at man har det bra. Og om man er så heldig å finne de tingene, så må man gjøre mer av de. Så lenge det ikke går ut over andre mennesker. Jmf. Kardemommeloven. Og vi må gjøre mer av de tingene uten på la dømmende tanker, spørsmål eller kommentarer hindre oss. Til det er livet alt for kort.

Nettopp derfor tror jeg det er viktig at vi alle er litt mer romslige. For vi alle er ulike. Og selv om mye er likt. Så er det fremdeles en god del til som er helt unikt fra et menneske til et annet.

2 kommentarer
  1. Uffja, dette med sammenligning med andre er ikke lett. Det er nok noe som konstant må jobbes med, men det er viktig å tenke at alle har forskjellig utgangspunkt, toleransegrenser og for ikke å snakke om interesser. Vi er ofte veldig forskjellige og man må finne ut av hva som passer for en selv.

   🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg