Vær raus – Verdensdagen for psykisk helse 2018

I forbindelse med årets tema for verdensdagen for psykisk helse, vær raus, har jeg skrevet en tekst i samarbeid med min mor, Heidi Bauer.

Hva vil det si å være raus? Hva betyr ordet raus? Hvem er rause? Og når er man egentlig raus?

Jeg tok en liten telefonrunde til mine nærmeste for å spørre de om disse tingene. Det fine, og kanskje litt overraskende var at svarene var så like. Ord som åpenhet, omsorg, og vennlighet, var det som gikk igjen.

Jeg vet ikke om det var bevisst, men jeg sparte samtalen med moren min til sist. Jeg fortalte henne om verdensdagen for psykisk helse, og om at årets tema var vær raus. Responsen hennes overrasket meg. Hvorfor hadde ikke jeg tenkt på dette?

Når jeg tenker på å være raus så tenker jeg på evnen man har til å tilgi. Evnen til å tilgi andre mennesker. Og jeg tenker også på at vi må romme alle slags følelser. Gode som vonde.

Jeg kjente dette traff meg hardt, for jeg slet med å finne et svar til henne. Vi sa vi var glad i hverandre og la på røret. Jeg ble sittende igjen å stirre ut i luften. Tankefull, stolt, og litt rørt.

Du skjønner ingenting! Jeg vil være alene! Du bryr deg ikke!

Jeg både håper og tror at jeg ikke blir direkte stygg og ufin i de periodene hvor jeg er dårlig. Men jeg vet så godt at jeg ikke blir den enkleste å ha med å gjøre. Og er det ikke alltid litt sånn at vondter og dårlige perioder har en viss tendens til å gå ut over de aller nærmeste? De man er tryggest på?

Jeg har skreket. Og jeg har kjeftet på min egen mor. Et av de menneskene jeg er aller mest glad i. Det er ikke hvem som helst som hadde funnet seg i det. Men nå skal jeg fortelle deg noe. Moren min, hun er raus. Moren min gir rom til alle slags følelser. Og jeg vet jeg kan være meg selv, uansett hvilken tilstand jeg er i. Det er verdifullt. Det er raushet.

Helt på tampen her vil jeg komme med en oppfordring. Vær våken. Se deg rundt. Godta at vi er forskjellige. Vær åpen for ting som er annerledes. Det finnes så mange mennesker som strever. Vit at du kan gjøre en forskjell. Følelser er ikke farlige. Gi rom til dem alle. Still opp for andre. Og vær raus.

#elineredderverdenlitt #psykiatri #psykiskhelse #verdensdagen #verdensdagenforpsykiskhelse

6 kommentarer
  1. Klem til dere begge 😘😘
   Ja man er raus når man tilgir, selv om det kan være vanskelig av og til. Man får det så mye bedre inni seg ❤
   Ønsker både deg og Heidi en god dag 🤗

  2. Når man er raus gir man av seg selv, uten baktanke(r), og forhåpentligvis kommer det man er raus med andre til gode.
   Tilgivelse gjør at vi kan gi og sende kjærlighet i alle retninger.
   Tilgivelse tar bort smerte, skam og skyld, opphever lidelse og kansellerer etterdønninger av hevn.
   Tilgivelse er i første rekke til for å lindre en annen/andre, men tilgivelse går samtidig igjennom og tar bort smerte og lidelse i den som tilgir.
   Tilgivelse er til personen som har gjort feil, ikke til feilen; den er og forblir feil.
   Tilgivelse gir lettelse.
   Tilgivelse er kjærlighet uansett, og kjærlighet er en ønske om at andre skal lide minst mulig.
   Tilgivelsen ser lengre enn det øyet kan se, og forstår det som hjernen strever med å forstå.
   Det er ingen skam å be om tilgivelse, men man tilgir først noen helt og holdent når man gjør det med hjertet.

  3. Nå har jeg lest meg gjennom mange av innleggene dine, og det er så fint å se at du er så åpen rundt utfordringene du møter i livet. I tillegg skriver du utrolig godt; jeg blir totalt revet med i tekstene dine. Ønsker deg alt godt i livet, og fortsett med å dele åpent om livet ditt. Det er det nok mange flere enn meg som setter pris på. God klem fra meg <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg