Hvem husker du?

Visste du at vi i gjennomsnitt sover 26 år i løpet av et liv? Eller at vi tenker omtrent 40.000 tanker i løpet av et døgn? Blitt litt svimmel enda?

Jeg hørte en gang at vi treffer på ca 80.000 mennesker i løpet av et liv. Det er nesten tre ganger så mange mennesker som det bor i hjembyen min, Kongsberg.

Men husker vi alle menneskene vi treffer? Svaret på det er nei. Hjernen er en fantastisk, på grensen til magisk, sak, men den klarer ikke å memorere 80.000 mennesker. Hva er det da som gjør at vi husker noen, men ikke andre?

Jeg så en mann i dag. Han hadde hatt på hodet og stokk i den ene hånden. Jeg la ikke merke til det med en gang, men i den andre hånden hadde han en blomsterbukett. Da blikket mitt først hadde festet seg på den var det vanskelig å ta det vekk. Jeg fulgte etter mannen. For det var noe som rørte meg. Det var noe jeg måtte finne ut av.

Tenk om han hadde så vondt i beina at stokken, og viljen hans, var det som dro han ut denne formiddagen. Tenk om blomstene var til en begravelse. Kanskje til en kjær venn som nylig hadde gått bort. Eller tenk om blomstene var et ønske om å overraske en der hjemme. Den samme kvinnen som hadde vært hans trofaste kone de siste 50-60 årene.

Men jeg vet jo ikke. Jeg snakket jo ikke med mannen. Jeg bare fulgte etter han.

Jeg spør igjen. Hva er det som gjør at vi husker noen mennesker, men ikke andre? Jeg kan ta feil, men jeg tror jeg vil huske mannen med blomster i en god stund framover. Hvorfor det? Jeg har gjort et lite tankeeksperiment på dette den siste tiden, og jeg tror jeg vet svaret.

Det var noe som rørte meg.

Noe som gjør oss mennesker unike er nettopp at vi kan føle empati, og at vi lar oss røre av andre mennesker. Jeg tror at når noe rører oss, enten vi blir triste eller glade, så skjer det noe med oss. Noe som gjør at ting fester seg, og at vi husker.

Så hvem husker du?

Skrevet av Roy Erik Hansen og Eline Skår

#elineredderverdenlitt #psykiskhelse #helse #livet

2 kommentarer
  1. Kjære Eline, ja hvorfor fester noen mennesker seg mer enn andre? Jeg tenker for eksempel på deg, du var jo “bare” en av de unge i gruppa, men du festet deg skikkelig hos meg. I dag tror jeg kanskje jeg vet hvorfor, du var kanskje dypere enn både du selv og vi andre var klar over, kanskje du derfor traff noe hos meg som jeg la spesielt merke til, uten å legge merke til det, om du skjønner hva jeg mener 😉
   Jeg har fra første gang jeg traff deg, tenkt gode tanker om deg, ønsket deg alt godt, og det gjør jeg fremdeles ❤ Og tenk, i dag er du i tillegg en av de tøffeste personene jeg kjenner 💪❤

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg