Grønne lunger, rosiner og mestring

Jeg tenker på alle medisinene jeg har fått i meg. Frivillig, og med tvang. Jeg tenker på alle de som sa det skulle gjøre meg bedre.

Så enkelt, og samtidig så vanskelig.

Hvorfor fortalte ingen meg om skogens magi. Om den helende effekten fra luften. De grønne lungene har hatt bedre effekt på meg enn en dose sobril eller en injeksjon med antipsykotika.

Så enkelt, og samtidig så vanskelig.

Hvorfor fortalte ingen meg at jeg var bra nok som jeg var. At det som kanskje kunne hjelpe mest av alt lå rett foran meg.

Så enkelt, og samtidig så vanskelig.

Den siste måneden har jeg fått mer frisk luft enn jeg har gjort tilsammen i hele mitt liv. Jeg har sett flere trær enn jeg kan telle, og jeg har blitt skikkelig sliten. På den gode måten. Jeg har båret en sekk på størrelse med meg selv, jeg har satt opp telt, spist blåbær og kvae. Og jeg har våknet ute sammen med dyrene. Det er terapi det.

Alle snakker om denne kunsten om å være tilstede i øyeblikket. Om å leve her og nå. Hvis jeg skal generalisere litt så har nok vi mennesker en tendens til å leve enten i fortiden eller i fremtiden. Selv er jeg fæl på bare å tenke framover. Faktisk så mye at jeg ikke får med meg hva som skjer her og nå. Det er jo det vi vil unngå.

Nei, kunsten å være tilstede i øyeblikket. Leve i nuet. Det er det vi må. Mindfullness kalles det vel på fint. Jeg har vært skeptisk til det å sutte på en rosin i 20 min. Tanken er vel at det skal åpne alle sanser. Men for det første liker jeg ikke rosiner, og for det andre føles det meningsløst å bruke så mye tid på en liten inntørket drue. Men jeg skjønner jo nå at mindfullness kan være så mye mer enn det. Kanskje behøver jeg ikke kalle det mindfullness heller. Jeg for min del like ordet magi.

Lite visste jeg at de grønne lungene som lå rett foran meg kunne by på slik magi. Lite visste jeg at naturen kunne ha slik en beroligende effekt. Jeg har aldri vært særlig opptatt av å være ute i skog og mark. Jeg er den jenta som ikke ville bli med på tur med mindre hun fikk ha på seg rosa tyllkjole. Jeg er hun som skulket ?friluftsdager? på skolen. Vel, noen ting endrer seg. Og godt er det.

Kanskje kan det virke som om jeg prøver å selge ut skogen til deg som leser her nå. Og kanskje kan det virke som jeg er sponset av XXL, at jeg prøver å snikreklamere for utstyr. Vel, det er ikke tilfellet.

Jeg har et poeng som jeg gjerne vil fram til her. Finn ut hva som oppleves godt for deg, og gjør mer av det. Alene, eller sammen med andre mennesker. Selv er jeg uten skoleplass og jobb nå, så det å ha noe som gir meg gode opplevelser har blitt utrolig viktig.

Først tenkte jeg at jeg ikke kunne ha en betydningsfull hverdag, med mindre jeg var i fast jobb eller studerte en form for høyere utdanning. Det er feil. Det ser jeg nå. Det finnes mange måter å leve livene sine på. Vi må ikke glemme de små tingene. De tingene som gjør at man føler mestring. Om det er å gå en lang tur i marka, snakke med naboen, eller å ta oppvasken. Det kan være det samme. I bunn og grunn handler det om å bli kjent med seg selv. Finne ut av hva som føles bra. Og å gjøre nettopp det.

Mye handler om å prøve og feile. Mye handler om å lete. Jeg har lett masse. Det vet dere som har fulgt meg en stund. Jeg leter enda jeg. Men det gjør ingenting. For jeg vet nå at det jeg gjør er betydningsfullt uansett. Og det er en god følelse. 

 

#psykiskhelse #helse #natur #tur #psykose #psykiatri #elineredderverdenlitt

6 kommentarer
  1. Du er absolutt inne på noe nå. Du er på rett vei. Men det nyttet lite å si det til deg, mase om det. Du må finne det ut selv, erfare det på kroppen. Det er nok den beste terapi du holder på med nå. Det krever en innsats. Det krever opp av sofaen, det krever ut av døra. Og det er da egentlig ikke lite som kreves, men har man først funnet ut hvor mye det gir tilbake kan man vel faktisk bli avhengig, men det er ikke den verste avhengighet. Tenk hvor vakker man kan bli av frisk luft. Tenk hvor godt man kan føle seg. Men det krever en innsats.

  2. Hei.
   Jeg erfarer det samme som deg. Har gått mer tur enn før den siste måneden, ikke voldsomme og kjempelange, men bare det å i det hele tatt komme seg ut i et naturlig miljø for en time eller to er positivt for både kroppen og mentaliteten. Føler meg som oftes roligere og noen ganger mindre kaotisk etterpå.

  3. Meditasjon kan oppfattes som en flukt fra virkeligheten, men egentlig så er det helt motsatt, man gjør seg mer og mer bevvist hva som er virkelig. Om man skiller på hva man tror og hva man faktisk vet, så er det kanskje vanlig at man har mer tro enn viten? Men det er ikke noe problem for man kan alltids lære mer om seg selv og andre. Virkeligheten er det som er sant, virkelighet er det som er fakta.
   Om man driver med regelmessig meditasjon så er muligheten til stede for å bli kjent med seg selv ikke bare som et tenkende og følende vesen, men i høyeste grad også som et bevisst vesen. Vi har en bevissthet som går innover og utover; bevissthet om oss selv og bevissthet om det som er rundt oss.
   Om man har en passende plass hvor man befinner seg, enten i et hus eller i den fantastiske naturen, så sentrerer man og holder et rolig fokus i hodet, lar tanker og følelser ta en liten pause, og så gjør man seg bevisst på sanselige inntrykk i synsfeltet, lyder, samtidig som man har en avslappet bevvisthet om seg selv som den som observerer. Øvelse gjør mester. Over tid blir bevisstheten rolig, sterk og trygg. Og det er godt å kjenne seg rolig, sterk og trygg i seg selv.

  4. Så nydelig – naturen er av høy verdi når det kommer til helse. Bare det å flytte fokus fra en selv, til utover verden rundt er godt. Ønsker deg en fin uke med masse gode opplevelser.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg