EN SINNA PASIENT OG EN ENDA MER SINNA NATTEVAKT

Jeg tror aldri jeg har møtt noen som skriker og kjefter så mye som henne før. Det hender titt og ofte at jeg våkner av at hun skriker og kjefter. Hun pleier og stå med røyken i hånda på balkongen og kjefte på samfunnet.

Siden jeg har vært innlagt en del så vet jeg mye om at det kommer inn ulike typer på avdelingen. Vi er alle forskjellige. Alle er her på sykehuset av en grunn. Men vi har alle forskjellige måter å takle situasjonen på.

Det var blitt ganske sent. Jeg hørte hun beordret nattevaktene til å gi henne fyr til sigaretten sin. Det fikk hun. Men så satte hun i gang å kjefte. Jeg har tidligere blitt irritert, men denne gangen kunne jeg kjenne smerten i stemmen hennes. Hun fikk beskjed om å roe seg, uten at det førte hen. Hun fortsatte og kjefte. Volumet ble skrudd enda et pakk høyere. Jeg hørte hun ytret noe om menneskerettigheter og tenkte for meg selv at hun sikkert ikke hadde noe lyst til å være her. Kjeftingen fortsatte og fortsatte.

Du roper så jævla høyt at ingen får sove, sa nattevakten. Han virket tydelig irritert. Hun fortsatte og kjefte. Så kom det. Hold kjeft! Hold kjeft! Hooold kjeeeeft! Denne gangen var det nattevakten som ropte. Jeg hørte det så godt. Det gikk kaldt nedover ryggen min. Det ble stille en stund.

Jeg satt på sengekanten og så ut vinduet. Vinduet mitt peker ut mot balkongen, så jeg fikk med meg det hele. Jeg burde ha grepet inn. Jeg burde ha sagt noe. Sagt i fra til noen. Varslet. Men jeg gjorde ingenting. Jeg bare satt der og kjente på ubehaget.

Kunne jeg skrudd tilbake tiden ville jeg ha grepet inn og sagt at det der ikke var greit. For å snakke slik til syke mennesker, eller mennesker generelt, det er langt fra ok. Men det er lett å være etterpåklok. Jeg kan dessverre ikke skru tilbake tiden. Men jeg kan minne meg selv på at det ofte ikke er så mye som skal til for å endre en situasjon til det bedre. Men hvis ingen gjør noen ting, nei da skjer det ingenting heller.

Når sluttet vi å behandle hverandre som mennesker? Når sluttet vi å være gode mot hverandre? Er vi ikke på et sykehus? Det er mulig jeg tar feil, men jeg har tenkt at man skal være ekstra gode mot folk på sykehus.

Kanskje er det slik at damen som skrek har holdt på slik flere dagevis, eller ukesvis. Kanskje er det slik at nattevaktene er lei av å høre på den samme regla natt etter natt. Eller kanskje nattevakten som ropte rett og slett hadde hatt en dårlig dag selv. Hva vet vel jeg.

Jeg skal droppe en lang reprimande om hvem som skulle vært den profesjonelle i denne situasjonen, for det tror jeg er ganske opplagt. Men jeg har lyst til å si følgende:

Kjære nattevakt. Jeg driter i om du har hørt oss skrike flere netter på rad. Jeg blåser i om du har hørt den samme klageregla ørten ganger før. Jeg bryr meg heller ikke om du syns vi er slitsomme som gråter og ønsker noen å snakke med selv om klokken er over 23. Ja det er trist om du har hatt en dårlig dag, men du er faktisk på jobb. Ingen av oss pasienter skal måtte finne oss i å bli skreket til og kjeftet på av en som egentlig er her for å trygge oss. For det er trygghet vi trenger. Kjære nattevakt. Ikke be pasienter om å holde kjeft. Du oppnår overhodet ingenting med det, annet enn å gjøre oss mer redde. Kjære nattevakt. Jeg syns det er leit at jeg må gjøre et poeng ut av dette, men vær så snill å huske at vi er mennesker. Vær så snill, behandle oss som det også.

På forhånd takk. 

 

#psykiatri #psykiskhelse #sykehus #innleggelse

2 kommentarer
  1. Du er inne på et viktig, vanskelig område der, Eline. MENNESKEVERDET. Alle mennesker er like mye verd, viktig å huske på, men vanskelig å ta hensyn til? Syke mennesker føler seg nok spesielt svake og utsatte. De trenger noen som står på deres side og taler deres sak, bra du gjør det Eline.

  2. Jeg har lest om en rekke forsøk på å gi ansatte ved psykiatriske anstalter kurs om mindfulness. Man har i forbindelse med dette sett store forbedringer, både blant pasienter og ansatte. Man kan for eksempel lese en større undersøkelse om dette her:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4612531/
   Det finnes altså verktøy der ute som kan hjelpe sykepleier, vakter og annet helsepersonell å takle stress på jobber som dette på en bedre måte. Som har god dokumentert effekt.
   Nå er det ikke sikkert at nettop denne nattevakten ville hatt noen utbytte av et slikt kurs. Men man vet aldri.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg