DEN BERØMTE BALANSEN

Nå holder du på å bli syk igjen Eline, var det noen som sa til meg. Jeg har ikke vært utskrevet fra sykehuset en uke engang.

Det er ikke alltid jeg klarer å følge like godt med, men jeg husker godt siste samtalen jeg hadde før jeg slapp ut i det fri igjen. Rutiner, rutiner, rutiner. Søvn, mat, hvile, og litt aktiviteter. Du må finne balansen Eline. Balansen, tenkte jeg for meg selv. Hva er det? Jeg har danset ballett i flere år og syns jeg har opparbeidet meg en rimelig god balanse etterhvert. Men mye sier meg at det ikke var denne balansen legen snakket om.

Jeg hører om den stadig vekk. Stadig flere søker balansen i livet. Men hva innebærer det da? Og hvordan ser den ut? Jeg vet like godt som alle andre at jeg trenger både søvn, mat, hvile, og aktiviteter i livet mitt. Men hvor mye av hva? Vi er jo bygd forskjellig. Selv om jeg spiser 10 knekkebrød med gulost til frokost hver dag så betyr ikke det at det passer for alle. Er det her den berømte balansen kommer inn? Vel i så fall leter jeg enda.

Jeg prøver så godt jeg kan. Vekkerklokken står på det samme hver morgen, og jeg forsøker å legge meg til samme tid hver kveld. Dette gjør jeg fordi jeg har hørt det er lurt med en god døgnrytme. Ikke like lett å få til bestandig. Noen ganger vil pulsen bare ikke roe seg, og det er rett og slett vanskelig å lukke øynene. Litt sånn har det vært i det siste.

Ja ja, mer tid til å lete etter den berømte balansen. Ok Eline, måltider. Fire faste om dagen. Det kan du klare. Det er sunt for kropp og sinn, det vet du. Bra plan, men det holdt i to dager. Oi, nå har det gått 8 timer og du har glemt å spise Eline. Men jeg er ikke sulten. Dette går fint. Dessuten skjer det så mye spennende jeg ikke vil gå glipp av. Det går bra.

Ja ja, mer tid til å lete etter den berømte balansen. Jeg legger meg stadig ned på sofaen for å meditere litt. For å lytte til kroppen og hvordan den har det. Skal visst være sunt og bra det og. Jeg lukker øynene. 2-3 sekunder. Lukker de opp. Nok nå. Spretter opp fra sofaen som en rakett.

Nei, jeg får heller gå ut å lete etter den berømte balansen.

Aktiviteter ja. Det skal være bra. Må huske og trene. Det er sunt. Tror jeg melder meg på et klatrekurs. Klatring 2 dager i uken. Det blir bra. Det har jeg tid til. Det vil sikkert hjelpe på balansen. 

Så må jeg gjøre noe viktig for samfunnet. Jeg blir besøksvenn 1, 2, 3 personer i uken. Det blir nok bra. Det må da gi balanse. Si ja til ting Eline. Det er bra. Jeg tror jeg slenger på et kurs hos Røde Kors i tillegg for sikkerhetsskyld.

Så må jeg jo ikke glemme og være sosial. Du bør utvide ditt sosiale nettverk Eline. Ja, det burde jeg. Så da gjør jeg det. Kafebesøk, turer i skogen, quiz. Så mange fine mennesker det finnes. Dette føles godt. Dette er bra. Nå gjør jeg noe riktig.

Men hvor er den berømte balansen? Den som alle snakker om, men som ingen vet hvordan ser ut. Og hvorfor skjelver beina mine? Hvorfor gråter jeg uten grunn?

Eline, du er nødt til å ta en pause nå. Ta medisiner, spis, og sov. Klar tale. Men hva med balansen da? Hvis ikke jeg finner den, finner den meg?

 

#psykiatri #psykiskhelse #balanse

8 kommentarer
  1. Du er sterk Eline. Jeg vet at angst, depresjoner og spiseforstyrrelser er som å kjempe mot “Satan”.
   Du er et positivt forbilde for mange!

  2. Bli med og klatre en dag! Det er gøy, man må bruke hodet litt og blir passelig sliten i hele kroppen, og så drikker man sjokolademelk med god samvittighet etterpå.

  3. Du vet nok hva balanse er, men du vil så mye. Du har så mye å ta igjen, synes du. Kanskje du skulle ta en ting om gangen? Har ikke tid? jo da, du rekker alt, men ikke på en dag. Se for deg vekten med to vektskåler. Den ene vektskålen er så full av aktiviteter at det renner over. I den andre er det god plass til hvile. Det må du kanskje øve deg på, å hvile. Kjære Eline, pass godt på den flotte jenta vår!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg