BURSDAG PÅ PSYKIATRISK

Jeg så på klokka. Den viste 04:31. Jeg hadde vært midt i et mareritt. Alt var kaos, og jeg hadde mistet kontrollen over livet mitt. Da jeg våknet innså jeg at jeg ikke kunne våkne skikkelig, og det tok ikke mer enn 2-3 sekunder før hjertepumpa gikk på høygir. Jeg var klar for kamp igjen. Da er ikke bursdag det man tenker på. Men jeg blir visst ett år eldre i dag. Både kalender, appelsinhud og rynker bekrefter det.

Hurra.

Det var på kvelden, lørdagen som var. Maten var servert. En medpasient hadde hentet frem en bok. Hvem, hva, hvor 1991. Er ikke det året du ble født, spurte han meg. Jo det er det, svarte jeg og tittet ned i bordet. Når er det du har bursdag igjen Eline, spurte sykepleieren. Jeg måtte tenke meg litt om før jeg svarte at jeg hadde bursdag i mars.

Sykepleieren så på meg og spurte når i mars. Jeg sa det var den 27. så det var kanskje ikke så lenge til. Jeg prøvde å regne meg frem til hvilken dato det var den dagen, uten særlig hell. Etter mitt hodet var vi i begynnelsen av mars. Sykepleieren så på meg og utbrøt, nei men da har du jo bursdag nå på mandag Eline!

Hurra.

Det vrengte seg i magen. I tillegg til å bli lei meg så ble jeg faktisk skamfull og flau. For jeg var på akkurat samme sted i fjor på dette tidspunktet. Både fysisk og psykisk, i dobbel forstand. Jeg vet ikke helt om det er verdt å feire. Min 25-årsdag ble feiret på psykiatrisk avdeling. Nå, nøyaktig ett år senere, er jeg på akkurat samme plass. Har jeg vært her hele tiden? Jeg blir faktisk litt usikker. Jeg har jo lært den siste tiden at jeg ikke kan stole på meg selv.

Hurra.

Nå har jeg vel aldri vært spesielt opptatt av bursdager. Det er selvsagt stas med oppmerksomhet, godt selskap, og kanskje litt gaver. Jeg er ikke noe annerledes enn andre slik. Men det å feire min fødselsdag, det å feire tiden som går, men som samtidig har stått helt stille, det ser jeg ikke helt poenget med. 

I mine øyne skal bursdager assosieres med kaker, sang, gaver og gode venner. Ikke antipsykotika, alarmer, og legesamtaler på en lukket avdeling. På min 25-årsdag fikk jeg riktignok både sang, dans og kake av personalet her. Men det blir liksom ikke helt det samme. Tror ikke jeg behøver å forklare det noe mer.

Det er ikke mye champagne å finne her. Det nærmeste jeg kommer alkohol er vel flasken med antibac som står på spisesalen. Med fare for å bestille meg et lenger opphold her tror jeg ikke jeg skal drikke av den. Men jeg har jo tross alt bursdag.

Hurra.

Det er mulig det er barnslig, men jeg velger likevel å ta på meg de fineste klærne jeg har i sekken min i dag. Det er mulig det er teit, men jeg velger likevel å bruke tid på å sminke meg i dag. Kanskje er det det som skal til. Så enkelt. Jeg vil bare at alt skal være bra. Nå. Men det blir kanskje ikke helt bra akkurat i dag. Alt blir kanskje ikke slik som jeg ønsker på min 26-årsdag. Men det kommer en dag i morgen også. Det er viktig å huske på. 

Da jeg var liten lærte jeg meg en ting. En ting som jeg stadig vekk gjør. Hvis ting blir for ille kan jeg alltids bare lukke øynene og ønske meg til et annet sted. Et trygt og godt sted hvor alt er bra.

Jeg lukker øynene.

 

#bursdag #feiring #psykiatrisk #psykiatri #sykehus #psykose

26 kommentarer
  1. Happy birthday, Eline ❤🎂🍦! Verdens fineste! Håper at det blir både kake og litt feiring idag. Det fortjener du så absolutt 🌼
   Stor bursdagsklem fra meg, ihvertfall.
   Stay strong 😀
   Love S

  2. Hei Eline! Du skriver svært godt om hverdagen din. Det har noe å lære oss alle. Det gjør inntrykk å se hvor åpent du skildrer en vanskelig periode i livet ditt! Jeg er sikker på at du klarer å jobbe deg gjennom dette, ikke minst fordi du hele veien har en optimistisk undertone oppi vanskene. Du er garantert også til hjelp for mange andre som kan slite med liknende vansker. Åpenhet er alltid en faktor som virker positivt.
   Jeg ønsker deg lykke til og gratulerer med dagen! Krysser fingrene for at den 27. mars neste år kan feires et annet sted! ❤️

  3. Hei vennen min, og gratulerer så mye med dagen din i dag 😙
   Lei meg for at jeg ikke har fått fulgt med deg noe særlig i det siste Eline, men jeg kommer sterkere tilbake, må bare bli friskere fra alt mulig rart først 😉
   Glad i deg, og synes du er kjempetøff som fortsetter å skrive og sette ord på ting ❤
   Stor bursdagsklem fra Liselotte ❤⚘⚘⚘

  4. Kjære Eline. Gratulerer med dagen! Jeg håper den har vært så fin som mulig, selv om rammen rundt ikke var sånn som du ønsket. Som vanlig blir jeg berørt når jeg leser det du skriver. Jeg kommenterer aldri blogginnlegg vanligvis, likevel har jeg nå skrevet kommentar nr 2 til deg. Det er et veldig enkelt bevis på at du engasjerer 🙂 Du skriver at du er på nøyaktig samme sted som din forrige bursdag. Kjære Eline, det er ikke sant. Javel, så er du innlagt på psykiatrisk avdeling. Men du er likevel på et HELT annet sted i år, enn du var på denne dagen i fjor. Du har levd i frihet. Ikke hele året, men den tiden det varte teller mer enn tida innenfor avdelingen. Du har startet en blogg, og nådd ut til hvem vet hvor mange mennesker. Du har blitt personlig invitert til fagdag (sorry, jeg husker ikke det riktige ordet i farta) av selveste statsministeren! Hvor tema var intet mindre enn tvang og makt og hvordan vi skal hjelpe de som er syke. Vi som er syke. Oss (det kan jo skje hvem som helst). Og du dro! For ikke å snakke om at du sa hva du mener, og bidro med egne erfaringer som du faktisk har kjent på kroppen. Du har overvunnet store og små hindre, og sett at livet fortsatt går opp og ned. Som det gjør for oss alle. Unge og gamle, friske og syke, små og store. Du har all grunn til å feire idag 🙂 jeg heier på deg! Og sender en varm bursdagsklem. Hurra for deg, Eline!

  5. Lisa: Tusen, tusen takk for fin kommentar Lisa 🙂 Ble helt varm jeg. Det er nok sant som du skriver, at jeg faktisk er på et helt annet sted i år enn på samme dag i fjor. Jeg har jo opplevd mye. Veldig fint å se på det sånn. Jeg håper inderlig at du har en fin uke i vente. Ønsker deg alt godt Lisa. Klem, Eline

  6. Arne Johan Isaksen: Tusen takk for gode ord Arne Johan! Åpenhet er viktig ja, den må bare brukes riktig 🙂 27.mars neste år skal jeg love deg at blir feiret en annen plass. Jeg gleder meg.

  7. Shona Campbell: Shona, Shona, Shona. <3 Jeg blir helt rørt over at du tar deg tid til å skrive noe som skal gjøre MEG glad. Tusen, tusen takk.Det ble hverken kake eller feiring i dag, men kanskje du og jeg kan ta igjen det siden 🙂 Klem

  8. Du er så tøff Eline. Gratulerer masse med dagen. Skulle ønske alt det kjipe bare forsvant og du igjen kunne se fargene. At sommeren som kommer tok deg med ut fra det stedet, til sol, hav og venner. Jeg ønsker det, og lukker øynene litt jeg også. Klem

  9. Gratulerer med dagen på etterskudd Eline! Du er verdt å feire så absolutt! Ønsker deg alt det beste for tiden som ligger framfor deg. Du kommer til å bli sterkere, klokere og rikere med årene som går 🙂

  10. Hei Eline og gratulerer med dagen som var! Jeg snublet tilfeldigvis innom bloggen din og nå er du bokmerket! Du skriver så levende at jeg kan se det for meg og du har en herlig innstilling til livets blekere sider. Ønsker deg alt godt og et nytt år med nye muligheter! 🙂

  11. Gratulerer med dagen på etterskudd, måtte ditt liv bli fyllt med lykke av all slag, gleder av alle typer og minst mulig av det triste.
   Dagen går
   Igjen
   Morgenen gryr
   Igjen
   Smilet kommer
   Igjen
   Igjen

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg