Å KOKE EGG I KVIKKSØLV

Det startet med at en av pleierne spurte meg hvordan jeg fortrakk eggene. Det er visst søndag på avdelingen i dag. Og søndag betyr egg. Litt luksus i tilværelsen med fire hvite vegger. Jeg vet jo egentlig at valget her står mellom kokte egg, speilegg eller eggerøre. 

Kanskje var det et forsøk på å være morsom, ikke vet jeg. Jeg svarte hvertfall at jeg ønsket posjerte egg. Jeg spiser nemlig bare posjerte egg på søndager, svarte jeg med et godt smil. Jeg fikk den reaksjonen jeg var ute etter, nemlig latter. Det er godt å le. Det jeg ikke tenkte på var at jeg nå hadde satt igang et tankespinn hos en medpasient. Han så undrende ut før han spurte lattermildt om vi kanskje heller kunne prøve og koke eggene i kvikksølv.

Jeg har faktisk aldri tenkt over det før, men det må da være mulig. Eneste forholdet jeg har til kvikksølv gjelder gamle termometere man finner hos besteforeldre. Av en eller annen grunn ble jeg veldig giret på tanken. Men skal man klare og koke egg i kvikksølv, hvis det i det hele tatt skal være mulig, da må man jo skaffe mange slike termometere for så å ødelegge de. 

Vi diskuterte hvordan vi skulle få tak i alt dette kvikksølvet. Kanskje er det mulig å bestille noe over nettet. Eller, det er kanskje ikke lov? Tenk på alle de besteforeldrene vi måtte besøkt for å skaffe nok kvikksølv fra termometere. 

Jeg mener å huske at noen sa til meg en gang at kvikksølv er farlig. Rett og slett giftig. Jeg husker jeg fikk en slags trang til å prøve og drikke det. Men gjorde det aldri fordi det var giftig. Men igjen, hvis dette ikke er på ekte. Hvis disse dagene ikke egentlig finnes så spiller det jo ingen rolle. Det at kvikksølv mest sannsynlig er giftig gjør det hele mer spennende.

Jeg vet ikke helt hvor lenge vi snakket om kvikksølv-kokte egg denne søndagen, men det må ha vart en stund. Uansett klarte jeg ikke helt å slå fra meg tanken. Jeg mener, selv om man koker egget i kvikksølv behøver ikke det nødvendigvis å bety at man blir dårlig av å spise selve egget.

Et egg har jo skall. Det fikk meg til å tenke på hvordan jeg hadde reagert hvis det var jeg som ble kokt i kvikksølv. Vi mennesker består jo av mange lag, kall det gjerne skall. Og jeg er jo et menneske. Hva om jeg hadde funnet nok kvikksølv til å koke meg i.

Jeg måtte selvsagt funnet en stor nok kjele som rommet meg, men jeg tror det hadde blitt en mindre utfordring enn å finne alt kvikksølvet. Jeg er sikker på at de har en stor nok kjele her på huset. De lager nemlig voldsomme porsjoner med grøt. La oss si at jeg hadde kjelen. La oss si at jeg også hadde nok kvikksølv. Det er ikke sikkert at jeg måtte kokt så lenge. Kanskje 5-6 minutter hadde holdt. Jeg måtte selvsagt holdt pusten de minuttene for ikke å svelge kvikksølvet. Men det kunne jeg øvd meg opp til.

Det som er spennende for meg er ikke hva som ville skjedd med skallet mitt. Det ville mest sannsynlig blitt borte. Men hva med kjernen? Hva med det innerste laget mitt. Det laget som ingen kan se, men som likevel er der. Det laget som bare jeg kan kjenne. Det laget jeg kan kjenne hvis jeg vil. Hvis jeg tør.

Tanken på å bli kokt i kvikksølv er spennende. Hvertfall for meg. Kanskje blir det så spennende fordi ingen andre har gjort det før meg. Det er noe spennende med at man ikke helt vet hva som skjer.

Det ble ingen egg kokt i kvikksølv denne søndagen. Det ble eggerøre, og et stort tankespinn. Men hvem vet hva som skjer neste søndag.

I mellomtiden øver jeg meg på å holde pusten.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg