KJÆRE JULENISSEN

Her kommer min ønskeliste til deg for julen 2016. Jeg føler først og fremst for å forklare litt av fortiden min for deg, slik at du kanskje bedre kan forstå mine ønsker for denne julen.

I fjor var jeg tvangsinnlagt på et psykiatrisk sykehus på dette tidspunktet. Jeg gledet jeg overhodet ikke til jul. Dagene mine besto av å svelge tabletter, få injeksjoner, og å gå i terapisamtaler. Jeg hadde lysende hender og hørte stemmer. Det var svært lite av pepperkaker, gløgg, julemusikk og juleforberedelser. Jeg var lei av sykehus, lei livet, og mest av alt syns jeg synd på meg selv om var i den situasjonen jeg var i. Jeg fikk permisjon til å feire julaften sammen med mine aller nærmeste, men førjulstiden og romjulen ble for det meste tilbragt på sykehuset. Julestemningen kom aldri til meg julen 2015.

Jeg har lenge hatt et anstrengt forhold til jul, og det vet jeg at jeg ikke er alene om. Vi er nok mange som gjerne skulle hoppet over denne høytiden. Mye av årsaken er nok den berømte ensomheten som mange går rundt og kjenner på. Alt skal liksom være så himla perfekt. Og da blir forskjellen så tydelig for de som ikke opplever å ha det perfekt. Min tilværelse på sykehuset var ikke perfekt. Min psykose var alt annet enn perfekt.

Mye har endret seg siden julen 2015. Det er det ingen tvil om. Jeg er ikke lenger i en psykose, og jeg er ikke lenger lagt inn på sykehus. Nå kan jeg selv velge hvor jeg vil feire denne høytiden, og ikke minst hvem jeg vil feire den med. Selv om det finnes mange hyggelige sykepleiere, vernepleiere, leger og psykiatere, så kommer ikke julen 2016 til å bli feiret med noe helsepersonell.

Når det er sagt så vil jeg bare si at jeg har oppført meg eksemplarisk den siste tiden. Ikke bare har jeg pusset tennene mine hver dag, jeg har også vært hyggelig mot andre mennesker, selv om de kanskje ikke har gjort seg fortjent til det. Jeg har tatt medisinene mine, gått til behandling, og nesten ikke spist noe godteri.

Jeg tror ikke jeg er alene om å mene at dette bør belønnes. Det er her du kommer inn i bildet, kjære julenisse. Det er mulig du mener jeg har litt høye ambisjoner for denne julen, og at noen av ønskene mine kanskje ikke kan oppfylles. Da vil jeg bare minne deg på følgende. Det finnes atferdsteorier som sier at belønning av god oppførsel fører til en positiv utvikling. Og er det noe jeg virkelig trenger så er det nettopp en positiv utvikling.

Ok, så har kanskje du og nissemor nok å henge fingrene deres i nå ved disse tider. Det har jeg full forståelse for. Kanskje får jeg ikke iphone 7 eller en Acne-genser denne julen. Det er helt greit. Det minste du kan gjør for meg er å sørge for en trivelig jul for meg og for de rundt meg som jeg er så inderlig glad i.

Det ville vært kult om du for eksempel kunne sørget for at mormoren min slapp de vonde smertene i ryggen. Hun, som alltid gjør så mye for alle andre, fortjener nemlig en pause fra dette. Om du kunne hjulpet moren min til å få sovet godt om nettene så ville du hvertfall fått en ekstra stjerne i boka mi. Når det gjelder stefaren min så syns jeg ikke du skal være så streng mot han. Selv om vi mest sannsynlig feirer også denne julen fra hverandre så kunne du kanskje sørget for at han i det minste fikk pyntet juletreet hjemme hos seg selv? Og en ting til. Selv om han kjører lavkarbodiett så syns jeg kanskje du kunne unne han en pepperkake eller to. Det er tross alt jul.

I forhold til faren min så hadde jeg satt pris på om du kunne gitt han en god porsjon med indre sinnsro, og sørget for at han en gang for alle fikk oppleve skikkelig julestemning. Kanskje du kunne gi han litt godteri? Det tror jeg nemlig det går svært lite i. For besteforeldrene mine så er mitt ønske at de får senket skuldrene sine litt. Disse to fantastiske menneskene fortjener, og trenger det, kanskje mer enn noen andre.

Det hadde også vært fint om du i tillegg kunne holdt et øye med tanter, onkler, kusiner, fettere, fadderbarnet mitt, og mine aller beste venner. Jeg vil til og med at du skal holde et øye med behandleren min. Jeg ønsker kanskje mest av alt en riktig god jul for personene nevnt over her. Når de rundt meg som jeg er glad i har det bra, da har jeg det bra. Det er vel litt sånn vi mennesker fungerer.

Kjære julenissen. Det er mulig du er litt overveldet nå. Kanskje får du tanker om at mine ønsker rår over dine krefter. Jeg er fullstendig klar over at du mest sannsynlig er litt overarbeidet på dette tidspunktet. Men jeg syns hvertfall du skal gi det et forsøk. Er det noen som kan fikse dette så er det vel deg. Det er grenser for hva jeg ene og alene kan gjøre, men jeg skal i det minste gjøre mitt. Jeg unner nemlig alle disse menneskene gode ting.

Ting er ikke alltid lett i vår familie. Alle familier har nok sitt å stri med. Men på denne tiden av året betyr det kanskje spesielt mye for meg at vi kan klare å ha det hyggelig sammen. Litt hvertfall. Det er ikke alltid så mye som skal til. Hvis vi alle tar i et tak og gjør så godt vi kan, og med bittelitt hjelp fra deg, så er jeg sikker på at vi har en kjempefin jul i vente. Jeg gleder meg.

Hils så mye til nissemor, Rudolf og resten av gjengen!

På forhånd tusen hjertelig takk for hjelpen.

Med vennlig hilsen Eline Skår

 

#jul #julenissen #ønskeliste #psykiatri #psykiskhelse

4 kommentarer
  1. Dette er et hyggelig juleønske Elin ! Jeg har omtrent dem samme ønskene som deg ! Men jeg er en som ikke er troende ! Men julenissen tror jeg på ( hans magiske evne ) jeg tilbringer julen i Polen , og her er det ikke norsk tradisjon som juleribbe men fisk er hovedretten på julaften ! Selv har jeg tatt med pølser og lompe fra Norge som jeg skal ha på julaften og den skal jeg tilbringe het alene ! Jeg planlegger ikke dagene det som hender hender og jeg syntes du skulle reise til et annet land og bli der over julen ! Det å oppleve det samme år efter år når du har et anstrengt fårhold til julen er bare drepende ! Reis til Polen og opplev en andeledes jul ! Jeg har alltid hatt problemer med julen men har reist rundt i verden og sett julefeiringen i andre land ! Da vil dine egene problemer komme litt på avstand ! Du er sikkert ikke vant med kunn fisk på julebordet ? Selv har jeg tatt med Stabburet makrel i tomat + pølse så julen er innen rekkevidde får meg ! Selv om jeg ikke gleder meg til jul er jeg mere meg selv !!! Og et siste ønske fra julenissen Ta godt vare på Elin !!!!

  2. Tor johannesen: Takk for spennende innspill Tor! 🙂 Kanskje denne julen skal feires i Polen. Er nok sant som du sier – at ved å reise får man sine egne problemer litt på avstand. Det tror jeg kan gjøre godt for alle og en hver. Ønsker deg uansett en riktig god jul, uansett hvor du måtte befinne deg 🙂

  3. Hei. For noen flotte ønsker du har😉 Håper de fleste blir oppfylt for deg! Om du bidrar så blir dette sikkert ei flott jul.
   Du bryr deg om de rundt deg og det kunne tolkes som de også har brydd seg mye om deg og ditt!?! Dette er gode egenskaper uavhengig av om det er jul eller ei.
   Hehe…skriver aldri på blogg, men denne traff bullseye☺️
   God jul og et ønske om et godt nytt år til deg og dine.

  4. Richard: Tusen takk for fin kommentar Richard 🙂 Er nok sant som du sier, at de rundt meg også bryr seg om meg. Det betyr kanskje mer enn et slags “glansbilde-jul”, hva nå enn det er. Alt godt ønskes din vei 🙂

   Eline

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg