TVANG + INNFLYTELSE = SANT

Ettersom jeg har vært en god stund på sykehuset ble jeg jo rimelig godt kjent med personalet. Faktisk syns jeg det var ganske interessant å observere alle de ulike personlighetene som var der. Pasienter, som personale.

Når jeg ikke er lagt inn studerer jeg jo sosialt arbeid. Jeg er genuint opptatt av andre mennesker. Noen ganger prøvde jeg å forestille meg at jeg ikke var en psykiatrisk pasient som var lagt inn, men at jeg heller var der som observatør under en eller annen praksis.

Da jeg kom litt inn i rollen benyttet jeg anledningen til å spørre ut en del personale om hva de likte best med jobben sin. Jeg har jo tenkt at det å jobbe som “fangevokter” ikke kan være særlig stas… Noen svarte at de likte den varierte hverdagen, noen svarte at de likte når de fikk muligheten til å hjelpe pasienter, andre svarte at de likte best å kunne bruke egne erfaringer til nytte. Altså kom det fram en del forskjellige ting.

Når jeg derimot spurte om hva de likte minst med jobben sin svarte samtlige: tvangen. At det å utøve makt, og at bruken av tvang var det aller verste.

Hva sier dette oss? Noen kan jo kanskje tenke at man burde fjerne all tvang. Jeg tror ikke spørsmålet er om det skal være tvang eller ikke i dagens helsevesen. Jeg tror heller spørsmålet ligger i hvordan selve tvangen utføres. Dessverre har jeg, i likhet med mange andre, opplevd overtramp i psykiatrien. Maktutøvelser som aldri burde ha funnet sted. Det har fått meg til å lure mange ganger på om tvang noen gang kan være forsvarlig.

Jeg er selv enda underlagt tvungent psykisk helsevern. Faktisk er jeg enda tvangsinnlagt på et psykiatrisk sykehus, men det merker jeg ikke så mye til. Mye er annerledes for meg nå. Jeg har truffet profesjonelle mennesker som har tatt meg i mot og lyttet til meg. Mennesker som har tatt til seg mine meninger og som har latt meg være en del av behandlingen. Det går faktisk an å være underlagt tvang, men fremdeles ha innflytelse på sitt eget liv. Det har jeg sett nå. Og det er der jeg tror nøkkelen ligger.

Bent Høie nedsetter nytt utvalg, som skal bruke to år på en gjennomgang av regelverket for bruk av tvang i helsevesenet ? BRA! Dette har jeg ventet på.

Dette bildet er av et rom jeg hadde da jeg var på skjermet avdeling. Tror bildet taler for seg. Kaldt. Kun en seng, midt i et rom. Antageligvis fordi det skulle være lettere for personalet å komme til for å holde meg fast. Jeg kan ikke få sagt det nok – DETTE ER IKKE GREIT. 

Jeg blir så lei meg når jeg hører andre som har lidd samme skjebne. For historiene er så mange. For ikke å snakke om alle de historiene vi ikke hører. 

 

#psykiatri #helse #psykiskhelse #tvang

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg